e vorba despre timp...

luni, 1 aprilie 2013

Istoria Dansului

Scurt istoric
Dansul contemporan a aparut in a doua jumatate a secolului XX avand la baza dansul modern si post modern. Dansul modern s-a format ca o reactie la tehnica de balet clasic, ca o lupta impotriva regulilor stricte, impotriva ideii de a sfida gravitatia, adesea intalnita in conceptia clasica. Astfel in dansul modern intalnim improvizatii pe tema echilibrului, utilizarea podelei nu numai ca punct de sprijin ci si ca element care ofera energie dansului. Dansul modern a cunoscut foarte multe curente si nume de seama incepand cu dansul liber al Isadorei Duncan, pana la expresionismul scolii germane care punea accent pe trairile transmise prin intermediul dansului, de la miscarea pur abstracta si non-lineara a lui Merce Cunningham pana la cea care a desavarsit specia numita teatru-dans, coregrafa Pina Bausch. Dansul postmodern a aparut in anii 70 in SUA odata cu Judson Theater folosind miscari cotidiene pe scena. 
Dansul contemporan s-a nascut avand in spate aceasta istorie si dezvoltand mai departe diferite tehnici de miscare. Printre acestea putem enumera tehnica de Contact Improvisation (Steve Paxton) care se bazeaza pe contactul dintre doua sau mai multe corpuri folosind legile fizicii si ajungandu-se adesea la prize spectaculoase. Tot in Contact Improvisation avem de a face cu o miscare foarte fluida si naturala. O alta tehnica de baza este Axis Syllabus (Frey Faust) care armonizeaza miscarile. Folosind propria constitutie inveti sa transferi greutatea in corp pentru a te misca cu minimum de efort. Axis Syllabus, prin faptul ca elibereaza incheieturile si foloseste mai mult scheletul decat forta musculara ofera corpului un stil sanatos, natural si extrem de fluid in miscare. Alte metode de antrenament sunt: Feldenkreis, metoda Alexander adesea folosite de dansatori pentru mai multa usurinta in miscare.
Stiluri de dans
-vals lent;
Valsul Lent este caracterizat prin inaltari si coborari ample si elegante. Indoirea genunchilor si intinderea acestora trebuie armonizate cu inaltarile si coborarile repetate.
Masura muzicala este de 3/4, tempoul fiind de 27-30 batai/minut. Este considerat regele de necontestat al dansurilor de societate.
La originea Valsului Lent a fost Boston-ul, dans care a disparut odata cu sfarsitul primului razboi mondial. Boston-ul (importat din SUA) a fost dansat pentru prima data intr-un club select din Anglia, in 1874. Dansul Boston nu seamana deloc cu Valsul Lent de astazi. Pozitia partenerilor era diferita: partenerii dansau unul langa celalalt.
Valsul Lent prinde contur dupa Primul Razboi Mondial, cand se decide ca miscarea sa fie: pas, pas, langa. Varianta moderna a acestui dans a fost creata in jurul anului 1910, de catre profesori de dans din Anglia.
Evolutie-Valsul Lent, astazi:
Este un dans lin, care combina deplasarea pe orizontala cu miscari verticale, determinand variatii ale centrului de greutate al perechilor. Predomina intoarcerile in ambele directii, iar miscarile de baza includ o suita de pasi (“Chasse turn”) in care picioarele se apropie pe pasul al treilea. Ezitarea (“hesitation”) reprezinta exceptia, in care se face un singur pas pe prima bataie a masurii, pastrandu-se pozitia pe celelalte doua.





-vals vienez;
“Dacă există vreo formă muzicală care să fie expresia directă a senzualităţii, aceasta este valsul vienez... Valsul a fost dansul noii perioade romantice de după războaiele lui Napoleon, şi contemporanii primelor valsuri au fost şocaţi de erotismul acestui dans, în care o femeie îşi îmbrăţişează partenerul, îşi închide ochii într-un vis fericit, şi pluteşte de parcă lumea ar fi dispărut. Melodia noilor valsuri emană dor, dorinţă şi tandreţe”.
Valsul Vienez consta in rotiri continue, intrerupte de pasii de schimbare. Amploarea rotirilor trebuie dozata. La fel si micile inclinari (“sway”). Masura muzicala este de 3/4, tempoul fiind de 58-60 batai/minut.Este un dans a carui forma este marcata de figuri putine, care nu au suferit prea multe transformari de-a lungul anilor. Este cel mai vechi dintre dansurile sportive.Primele atestari ale dansurilor precursoare Valsului Vienez, inrudite cu el, sau care au influentat forma sa, dateaza din secolul XVI.
Urmatoarea etapă în devenirea Valsului aşa cum îl cunoaştem astăzi o reprezintă un dans hibrid care conţinea paşi atât din Vals cât şi din Mazurka. Acesta se numea “Quadrille” şi a fost la modă la începutul secolului al XIX-lea.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, în Europa, “Mazurka” şi “Valse à deux temps” au căzut definitiv în dizgraţie, nu însă fără a-şi pune amprenta asupra unor dansuri ca Polka şi Vals. În urma acestor influenţe au rezultat o serie de dansuri hibride, ca Polka Redowa, Polka Mazurka, Gitana, Zingerilla, în primul caz şi Varsovienna în cel de al doilea.




-mazurca;
-polca;


Polca, dansul popular ceh, originar din Boemia, a devenit in a doua jumatate a secolului XIX-lea unul dintre cele mai cunoscute dansuri de bal, datorita ritmului viu si sprinten. S-a raspandit peste tot in lume, in special in America, unde dansul a devenit din ce in ce mai complex: perechile dansau in cerc, intr-un tempo vioi si saltaret, bataia de picior fiind de jumatate de ritm.




-foxtrot;
-swing;
-twist;
-boogie-ooogie;
-quik-step;
-bolero;
-samba;
Samba are origini africane, fiind dansat in secolul XVI de sclavii adusi pentru a munci pe plantatiile din nordul Braziliei. Isi face aparitia in timpul carnavalului de la Rio, pentru care fiecare se antreneaza in scolile de samba ale orasului un an intreg. In Brazilia exista peste 50 de stiluri diferite de samba.A fost introdusa in Europa in 1925 si cativa ani mai tarziu a devenit dans de competitie. Samba este caracterizata de un ritm sincopat, plin de vitalitate si forta.




-salsa;
-merengue;
-rumba;
-flamenco;
-disco;
-balet

-hip-hop;
Hip hop-ul a aparut pentru prima data in cartierul Bronx din New York, printre populatia neagra si latina, la inceputul anilor 1970, si de atunci s-a raspandit pe tot globul. S-a format o intreaga cultura in jurul acestui gen. Cele patru elemente principale ale culturii hip hop sunt MCing (rap), DJing, graffiti si breakdance. Unii considera beatboxing-ul ca al cincilea element de hip hop.Muzica hip-hop, care se poate recunoaste prin accentul pus pe ritm si versurile sacadate, a rezultat din melanjul dintre muzica jamaincana si cea americana, de catre imigrantul DJ Kool Herc, la petrecerile sale care au inceput in anul 1970.Herc avea sa difuzeze discurile funk cerute de public, dar a inventat beat-ul de hip-hop prin izolarea break-urilor (partea cantecului numai cu tobe) de restul melodiei. In timp ce din aceasta muzica s-a dezvoltat o intreaga cultura, muzica in sine a explodat efectiv pe toate meridianele incepand cu perioada de aur 1986-1993.



-break dance ;
Breakdance-ul apare ca un stil cu mult diferit de celelalte stiluri de dans existente, încât, primul lucru pe care oamenii îl întreabă este ceva de genul: "unde învață toți acești puști să danseze așa?". Pentru mulți, acest stil de dans pare venit de nicăieri. Însă, înainte de orice, breakdance-ul își are originea - în anul 1969, în James Brown și în hit-ul său, la vremea aceea, "Get on the Good Foot" iar mai apoi, Afrika Bambaataa - ca întemeietor al unuia dintre primele echipe de breakdance, The Zulu Kings - responsabili pentru succesul stilului. La vremea când interpreta "Get on the Good Foot", James Brown făcea ceea ce într-un singur cuvânt s-ar putea intitula Energie. Acest dans aproape acrobatic ajunge foarte popular în rândurile puștanilor din zona New York, în acest timp "Good Foot" devenind totodată un nou stil de dans, iar tradiția break battle-urilor este în sfârșit stabilită.
-street dance ;

Ziua Internationala a Dansulul - de la polka la hip-hop 

Pe data de 29 aprilie se celebreaza Ziua Internationala a Dansului, o sarbatoare ce are ca scop promovarea uneia dintre cele mai frumoase arte. In aceasta zi festiva, ritmul muzicii se simte peste tot in lume, iar publicul de pretutindeni este invitat sa-si arate abilitatile in ale dansului.
Fie ca prefera pasionalul tango, valsul vienez, salsa, polka, hip hop sau cazacioc, toti dansatorii profesionisti sau amatori din intreaga lume isi invita partenerele la dans.
 
"Dansul este cea mai frumoasa arta, pentru ca el nu este traducerea sau abstractizarea vietii; el este viata insasi" (Havelock Ellis). Dupa acest motto s-au ghidat cei care au considerat necesara stabilirea unei zile internationale a dansului. Sarbatoatea, promovata de Consiliul International al Dansului, a fost introdusa in abia in 1982 si comemoreaza ziua de nastere a lui Jean-Georges Noverre, un celebru dansator si prim-balerin din Franta.Printre scopurile acestei zile se numara promovarea dansului peste tot in lume si convingerea guvernelor de pretutindeni de a oferi dansului un loc corespunzator in toate sistemele de educatie, de la studii primare la cele universitare.Si anul acesta, Ziua Internationala a Dansulul este organizata in peste 75 de orase din intreaga lume. Activitatile programate in acest zi includ reprezentatii ale dansului colectiv, lectii gratuite, un concurs de eseuri si o incercare de a intra in Cartea Recordurilor.In timp ce la Buenos Aires, pe stadionul Luna Park au fost invitati peste 500 de dansatori profesionisti care sa-si arate abilitatea in tango, salsa, rumba, merengue, cha-cha sau rock'n'roll, la Viena, organizatorii au "apelat" la nobilul vals lent si la balet.

 Recorduri in materie de dans 

In Statele Unite se sarbatoreste o intreaga saptamana a dansului. Anul acesta, festivitatile a deputat pe 20 aprilie si dureaza pana pe 29 aprilie, de Ziua internationala a Dansului. Cu ocazia acestui eveniment, americanii au reusit sa stabileasca un nou record cu „Lectia de balet cu cea mai mare audienta”.Timp de o zi, peste 10 instructori de dans au invatat peste 500 de persoane tainele baletului.In 2006, un alt record la categoria „dans” a fost stabilit in Olanda. Aproape 500 de adolescenti din 26 de tari europene s-au adunat la Haga pentru a dansa in saboti din lemn.Sub directa indrumare a coregrafului olandez Hans van Manen, cei 475 de elevi ai unor scoli de balet din intreaga Europa au facut antrenament timp de o saptamina pentru a putea realiza, la unison, o varianta artistica a unui cunoscut dans traditional olandez.Cartea Recordurilor a omologat performanta, iar Marcina van Dijk, cea care a finantat vacanta de o saptamina a copiilor balerini la Haga, s-a declarat incintata de acest succes.

Si romanii stau bine la recorduri. Pe data de 13 martie, peste 2.500 de elevi damboviteni au ajuns in Guinness Book, dupa ce au dansat sincron pe ritmurile celor de la Soca Boys - Follow the Leader.Tinerii, care au dansat in piata centrala din Targoviste timp e sase minute, au incercat sa doaboare un record care dateaza inca din martie 2003, cand 875 de persoane s-au miscat simultan pe aceiasi piesa.

Informatiile de mai sus au fost preluate din:

-''Dictionar de Dans ",editura DACIA , autor:Iorga Alexandru;

-''Dansul in secolul XX",editura Art 2012,autori:Isabella Ginot;

-internet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu